Sosyal Bilimler Enstitüsü - sbe@gelisim.edu.tr


 İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği


9 Nisan 2017 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 30033
YÖNETMELİK
İstanbul Gelişim Üniversitesinden:
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ
EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Gelişim Üniversitesine bağlı enstitülerde yürütülen lisansüstü eğitim, öğretim ve sınavlara ilişkin esasları düzenlemektir.
(2) Bu Yönetmelik; İstanbul Gelişim Üniversitesine bağlı enstitülerde yürütülen tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik programlarından oluşan lisansüstü eğitim-öğretim ile bilimsel araştırma ve uygulama faaliyetlerine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,
b) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,
c) Danışman: Enstitüye kayıtlı öğrenciye rehberlik etmek üzere enstitü yönetim kurulunca görevlendirilen öğretim üyesini,
ç) Dönem projesi: Tezsiz yüksek lisans eğitimi sırasında araştırılan ve/veya incelenen bilimsel bir konunun, bir bilimsel araştırma raporu şeklinde sunulan çalışmayı,
d) Enstitü: İstanbul Gelişim Üniversitesine bağlı lisansüstü eğitim-öğretim yapan enstitüleri,
e) Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanı (EABDB/EASDB): 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Üstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilât ve İşleyiş Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde anabilim/anasanat dalı için tanımlanan başkanı,
f) Enstitü kurulu: Enstitü müdürünün başkanlığında, enstitü müdür yardımcıları ile enstitüde programları bulunan anabilim/anasanat dalı başkanlarından oluşan kurulu,
g) Enstitü yönetim kurulu: Enstitü müdürünün başkanlığında, enstitü müdür yardımcıları ile müdürün göstereceği altı aday arasından seçilecek üç öğretim üyesinden oluşan kurulu,
ğ) GANO: Genel Akademik Not Ortalamasını,
h) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermeyi,
ı) Müdür: İlgili enstitü müdürünü,
i) Mütevelli Heyeti: İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyetini,
j) Öğrenci: Lisansüstü eğitim veya sertifika programları için enstitüye kayıt olmuş öğrenciyi,
k) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
l) Rektörlük: İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörlüğünü,
m) Sanat eseri raporu: Sanat dalında yüksek lisans öğrencilerinin tez yerine hazırlayacakları çalışmayı ve yazılı raporu,
n) Seminer: Lisansüstü öğrencilerinin ders döneminde bir veya birkaç konunun derinlemesine incelenerek ve araştırma sonuçlarının öğrenci tarafından sözlü sunum yapılarak uygulanan bir dersi,
o) Senato: İstanbul Gelişim Üniversitesi Senatosunu,
ö) Tez: Yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik tezi ve uygulamasını,
p) TÖMER: Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezini,
r) Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesini,
s) YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,
ş) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yüksek Lisans Programları
Genel esaslar
MADDE 4 – (1) Yüksek lisans programlarının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama ile sanatsal yaratma ve uygulama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır.
(2) Yüksek lisans programı, tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir.
(3) YÖK onayı ile öğretim elemanı ve öğrencilerin aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak öğretim faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüğü lisansüstü uzaktan öğretim programları açılabilir.
(4) Lisansüstü eğitim-öğretimin tamamının bir yabancı dilde yapıldığı programlarda dersler, seminer ve tez savunma sınavları o dilde yapılır.
(5) Yüksek lisans tezi/projesi eğitim-öğretimin verildiği dilde ve tez yazım kurallarına uygun olarak yazılır.
Başvuru ve kabul
MADDE 5 – (1) Mezun durumda olan/olabilecek adaylar yüksek lisans programlarına başvurabilir. Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde Senato tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekir. YÖK tarafından ilan edilen ALES’eeşdeğer sınavların puanları da kabul edilir.
(2) Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Bu adaylar başvurduğu programlara göre yetenek sınavına alınabilirler.
(3) Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanının, güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dalları programlarında ise yetenek sınavı puanının %50’den aşağı olmamak şartıyla enstitü yönetim kurulunun belirlediği ölçütler çerçevesinde sıralama yapılır.
(4) Türkçe tezli yüksek lisans programlarında yabancı dil sınavına girmiş olma koşulu enstitü kurulu teklifi ve Senato kararıyla istenebilir.
(5) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Yabancı dil ile eğitim yapılan yüksek lisans programlarına başvuracak adayların, öğrenim göreceği yabancı dil için YÖKDİL, YDS veya eşdeğeri sınavdan Senatoca belirlenen yabancı dil puanını almış olmaları gerekir.
(6) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz; ancak, enstitü kurulu teklifi ve Senato kararıyla ALES’e girmiş olma koşulu istenebilir.
Tezli yüksek lisans programı
MADDE 6 – (1) Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.
(2) Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır.
(3) Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla iki ders seçilebilir.
(4) Bir sanat alanında yüksek lisans yapan öğrencilerin ders, seminer ve uygulama çalışmalarını tamamladıktan sonra bir tez çalışması ya da tez çalışması yerine sanat eseri ve sanat eseri raporu hazırlamaları gerekir.
Süre
MADDE 7 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
(2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde Üniversitenin öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Tez danışmanı atanması
MADDE 8 – (1) Tezli yüksek lisans programında, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı her öğrenci için üniversitenin kadrosunda bulunan bir tez danışmanını en geç birinci yarıyılın sonuna kadar enstitü müdürlüğüne bildirmek zorundadır. Anabilim/anasanat dalı başkanlığı öğrencinin danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu da en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez konusu enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleşir.
(2) Üniversitede belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması ve zorunluluk hallerinde enstitü yönetim kurulu tarafından başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi danışman olarak seçilebilir.
(3) Tez çalışmasının niteliğinin ikinci bir danışmanı gerektirdiği durumlarda, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla ikinci danışman atanabilir. İkinci tez danışmanı Üniversite kadrosu dışından doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden de olabilir.
(4) Danışmanın herhangi bir nedene bağlı talebi ya da öğrencinin talebi ve danışmanının onayı ile enstitü yönetim kurulu kararı sonucunda danışman değişikliği yapılabilir. Danışman değişikliği öğrencinin azami öğrenim süresini değiştirmez.
(5) Danışmanın başka bir yükseköğretim kurumuna atanması ve yer değiştirmesi veya emekliye ayrılması durumunda başlamış olduğu danışmanlıklarına, süreç tamamlanıncaya kadar anabilim/anasanat dalını önerisi ile enstitü yönetim kurulu kararıyla devam edebilir. Danışman değişikliği öğrencinin azami öğrenim süresini değiştirmez.
Yüksek lisans tezinin sonuçlanması
MADDE 9 – (1) Tezli yüksek lisans programında eğitim alan bir öğrenci, elde ettiği sonuçları ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.
(2) Tezini tamamlayan öğrenci, danışmanından aldığı onay formunu tez savunma sınavına girmek üzere enstitüye teslim eder.
(3) Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana gönderir. Onay formuna ve intihal raporuna istinaden ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile tez jürisi atanır.
(4) Yüksek lisans tez savunma jürisi, tez danışmanı ve ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisiyle, enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de Üniversite dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.
(5) Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal raporunu jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir.
(6) Tez jürisi belirlenen öğrenci, jüri üye sayısı kadar tezini ve tezini kaydettiği bir adet CD’yi ilgili enstitü müdürlüğüne teslim eder.
(7) Jüri üyeleri söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez savunmasına alır. Haklı ve geçerli mazeretleri nedeniyle jüriye katılamayacak olan üye/üyeler katılamama gerekçelerini tezi teslim aldıkları tarihten itibaren en geç bir hafta içinde yazılı olarak enstitü müdürlüğüne bildirirler.
(8) Tez savunması için tezin jüri üyelerine teslim tarihinden sonra en az 10 gün geçmesi gerekir. Tez savunmasının tarihi ve saati tez danışmanının koordinatörlüğünde belirlenir ve ilgili enstitüye en geç bir hafta önceden bildirilir. Enstitü tez savunmasıyla ilgili bilgileri ilan eder.
(9) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Jüri üyeleri, kendilerine bildirilen tarihte tez danışmanının koordinatörlüğünde toplanarak öğrenciyi tez savunmasına alır. Tez savunması, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleştirilir. Sınav tez çalışmasının savunulması ve bunu izleyen soru ve cevap bölümünden oluşur.
(10) Tez savunmasının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez savunmasını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.
(11) Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(12) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu süre içerisinde tez savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın girmeyen veya bu savunma sonunda başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(13) Tezi reddedilen öğrencinin talepte bulunması ve aynı adlı veya yönetim kurulunca uygun görülecek benzer bir tezsiz yüksek lisans programının enstitü bünyesinde yer alması halinde; tezsiz yüksek lisans programının gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla, kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Diploma
MADDE 10 – (1) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Kredili derslerini ve tez savunmasını başarıyla tamamlayan ve genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.50 olan ve tez savunmasına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını yazım kurallarına uygun şekilde ilgili enstitüye teslim eden öğrenciye mezuniyet için Senato tarafından belirlenen diğer koşulları da sağlamak kaydıyla tezli yüksek lisans diploması verilir. Talep halinde enstitü yönetim kurulu kararı ile tez teslim süresi uzatılabilir.
(2) Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir.
(3) Tezli yüksek lisans programı öğrencilerinden, mezun olabilmeleri için öğrenimlerini tamamlayana kadar kendi alanlarında bir bilimsel/sanatsal çalışma (proje/ürün/eser vb.) yapmış olması istenebilir.
(4) Tezli yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.
(5) Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde yüksek lisans tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere enstitü tarafından YÖK Başkanlığına gönderilir.
Tezsiz yüksek lisans programı
MADDE 11 – (1) Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Düzenli olmayan öğrenciler için en fazla kaç AKTS’lik ders alınabileceği ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulu onayı ile belirlenir.
(2) Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
(3) Öğrencinin alacağı derslerin en çok üçü, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir.
(4) Tezsiz yüksek lisans programının sonunda ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü kurulu kararıyla yeterlik sınavı/uygulamaları aranabilir.
Süre
MADDE 12 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Danışman atanması
MADDE 13 – (1) Tezsiz yüksek lisans programında enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi veya doktora dereceli bir öğretim görevlisini en geç birinci yarıyılın sonuna kadar belirler.
(2) Danışman; ilgili anabilim/anasanat dalındaki öğretim üyeleri, ilgili enstitü anabilim/anasanat dalında bu nitelikte bir öğretim üyesi bulunmadığı veya sayıca yeterli olmadığı durumda yakın programlarda görev yapan öğretim üyeleri veya ilgili anabilim/anasanat dalındaki doktora derecesine sahip öğretim görevlileri arasından belirlenir.
(3) Danışmanın herhangi bir nedene bağlı talebi, anabilim/anasanat dalı başkanının onayı ve enstitü yönetim kurulu kararı ile danışman değişikliği yapılabilir. Danışman değişikliği öğrencinin azami öğrenim süresini değiştirmez.
(4) Danışmanın başka bir yükseköğretim kurumuna atanması ve yer değiştirmesi veya emekliye ayrılması durumunda başlamış olan danışmanlıkları, süreç tamamlanıncaya kadar anabilim/anasanat dalının önerisi ile enstitü yönetim kurulu kararıyla devam edebilir. Danışman değişikliği azami öğrenim süresini değiştirmez.
Diploma
MADDE 14 – (1) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan ve genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.50 olan öğrenciye mezuniyet için Senato tarafından belirlenen diğer koşulları da sağlamak kaydıyla tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
(2) Dönem projesini tamamlayan öğrenci, danışmanından aldığı onay formuyla birlikte bir adet dönem projesini ve/veya raporuyla bir adet CD ortamında elektronik kopyasını enstitüye (Pdf ve Word formatında) teslim eder.
(3) Tezsiz yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.
Yüksek lisans programları arasında geçiş şartları
MADDE 15 ‒ (1) İlgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla aynı enstitünün tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçiş yapılabilir.
(2) Geçiş yapan öğrencinin ilk programda geçirdiği süre, geçiş yaptığı program için öngörülen süreden sayılır.
(3) Yüksek lisans programları arasında geçişlerde, önceki programında alınan dersler, ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla geçiş yapılan programındaki derslerin yerine sayılabilir.
(4) Tezli programlara geçişlerde ilgili enstitü yönetim kurulunun belirlediği ölçütler çerçevesinde sıralama yapılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Doktora Programı
Genel esaslar
MADDE 16 – (1) Doktora programları, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi, enstitü kurulunun teklifi, Senatonun kararı ve YÖK’ün izni ile açılır. Bu programlar, yurt içi ve yurt dışı birleştirilmiş ve ortak lisansüstü programlar şeklinde de düzenlenebilir.
(2) Doktora programı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırır.
(3) Enstitülerde YÖK’ün izin verdiği dillerde eğitim-öğretim yapılır.
(4) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
(5) Lisansüstü eğitim-öğretimin tamamının bir yabancı dilde yapıldığı programlarda dersler, seminer, yeterlik sınavları ve tez savunma sınavları o dilde yapılır.
(6) Doktora tezi, eğitim-öğretimin verildiği dilde ve tez yazım kurallarına uygun olarak yazılır.
(7) Doktora programlarında enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için en fazla dört ders seçilebilir.
(8) Doktora öğrencileri, danışmanın önerisiyle lisans ve/veya yüksek lisans dersleri alabilir. Bu dersler doktora ders yüküne ve kredisine sayılmaz.
(9) Doktora programları ikinci öğretim olarak açılamaz.
(10) Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin, bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden en az birini yerine getirmesi gerekir.
Başvuru ve kabul
MADDE 17 – (1) Doktora programına başvurabilmek için;
a) Adayların bir lisans, 6/2/2013 tarihi öncesi kayıt olan veya bu tarihten önce mezun olunan tezsiz yüksek lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, tıp, diş hekimliği, veteriner, eczacılık fakülteleri ile hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla Senato kararı ile belirlenecek ALES puanına veya ALES’e eşdeğer kabul edilen ve YÖK tarafından ilan edilen eşdeğer puanlara sahip olmaları gerekir.
b) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 80 puana ya da YÖK tarafından ilan edilen eşdeğer sınavların birinden eşdeğeri puanlara sahip olmaları gerekir.
c) Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur. Bu puanlar enstitü kurulu teklifi ve Senato kararları ile yükseltilebilir.
ç) Türkçe doktora programlarında ana dili İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden biri olan öğrencilerden yabancı dil puanı aranmayabilir.
d) Doktora programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanının, anasanat dalları programlarında ise yetenek sınavı puanının %50’sinden aşağısı alınmamak şartıyla enstitü yönetim kurulunun belirlediği ölçütler çerçevesinde sıralama yapılır.
(2) Hazırlık sınıfları hariç, on yarıyıl süreli lisans eğitimi alanlar yüksek lisans derecesine sahip sayılır.
(3) Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Ancak enstitü kurulunun teklifi ve  Senatonun kararı ile ALES puanı istenebilir. ALES puanı istenildiği takdirde taban puan enstitü kurulu tarafından belirlenir.
(4) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Yabancı dil ile eğitim yapılan doktora programlarına başvuracak adayların, öğrenim göreceği yabancı dil için YÖKDİL, YDS veya eşdeğeri sınavdan Senatoca belirlenen yabancı dil puanını almış olmaları gerekir.
Süre
MADDE 18 – (1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
(2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan ve genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkrada belirtilen on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin ilişiği kesilir.
(4) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş ve kabul edilmiş öğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Tez danışmanı atanması
MADDE 19 – (1) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı her öğrenci için kendi üniversite kadrosunda bulunan bir tez danışmanını en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar atamak zorundadır.
(2) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Tez danışmanı; diş hekimliği, eczacılık, tıp ve veteriner fakülteleri anabilim dalları hariç en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş ve başarıyla tamamlamış öğretim üyeleri arasından seçilir. Söz konusu niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması ve zorunluluk hallerinde başka bir yükseköğretim kurumundan aynı niteliklere sahip öğretim üyesi danışman olarak seçilebilir.
(3) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, üniversite kadrosu dışından doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden de olabilir.
(4) Tez danışmanın herhangi bir nedene bağlı talebi, anabilim/anasanat dalı başkanının onayı ve enstitü yönetim kurulu kararı ile danışman değişikliği yapılabilir. Danışman değişikliği öğrencinin azami öğrenim süresini değiştirmez.
(5) Danışmanın başka bir yükseköğretim kurumuna atanması ve yer değiştirmesi veya emekliye ayrılması durumunda başlamış olan danışmanlıkları, süreç tamamlanıncaya kadar anabilim/anasanat dalının önerisi ile enstitü yönetim kurulu kararıyla devam edebilir. Danışman değişikliği azami öğrenim süresini değiştirmez.
Doktora yeterlik komitesi ve jürisi
MADDE 20 – (1) Yeterlik sınavları, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür.
(2) Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar. Sınav jürisi en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere, danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur.
Yeterlik sınavı
MADDE 21 – (1) Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir.
(2) Derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayan öğrenci bir sonraki yarıyıl sonunda yeterlik sınavına girmeye hak kazanır. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
(3) Yeterlik sınavı toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.
(4) Yeterlik sınavları her anabilim/anasanat dalı için Aralık-Haziran aylarında yılda iki kez yapılır. Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer.
(5) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır.
(6) Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci, yazılı sınavı izleyen üç gün içinde sözlü sınava alınır.
(7) Öğrencinin yeterlik sınavından başarılı olabilmesi için, sınavın yazılı aşamasından 100 üzerinden en az 75 (75/100) puan alması ve sözlü sınavından da salt çoğunlukla başarılı olması gerekir.
(8) Yeterlik sınavı sonucu, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca danışman vasıtasıyla yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.
(9) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.
(10) Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Öğrenci, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır.
(11) Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci tezli/tezsiz yüksek lisans programına geçebilir. Bu durumda alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılır. Öğrenci bu Yönetmelikte belirlenen tezli/tezsiz yüksek lisans programlarıyla ilgili şartları yerine getirmek zorundadır.
Tez izleme komitesi
MADDE 22 – (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.
(2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede tez danışmanından başka enstitü anabilim/anasanat dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. İkinci tez danışmanının atanması durumunda ikinci tez danışmanı dilerse komite toplantılarına katılabilir.
(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.
Tez önerisi savunması
MADDE 23 – (1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az on beş gün önce tez izleme komite üyelerine dağıtır.
(2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul, düzeltme veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Düzeltme için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda kabul veya ret yönünde salt çoğunlukla verilen karar, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca danışman vasıtasıyla işlemin bitişini izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.
(3) Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Bu durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(4) (Değişik: RG-20/09/2018-30541) Tez önerisi savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın birinci fıkrada belirtilen sürede girmeyen öğrenci başarısız sayılarak tez önerisi reddedilir.
Tez izleme komitesi raporu
MADDE 24 – (1) Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.
(2) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda en az iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir.
(3) Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Komite tarafından salt çoğunlukla verilen karar, danışman vasıtasıyla işlemin bitişini izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.
(4) Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Doktora tezinin sonuçlandırılması
MADDE 25 – (1) Tez izleme komitesinin tezini savunmasına karar verdiği öğrenci, elde ettiği sonuçları ilgili enstitünün yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.
(2) Doktora tez jürisi, danışman ve enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.
(3) Doktora tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal raporunu jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir.
(4) Tez jürisi belirlenen öğrenci, jüri üye sayısı kadar tezini ve tezini kaydettiği bir adet CD’yi ilgili enstitü müdürlüğüne teslim eder.
(5) Jüri üyeleri söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez savunmasına alır. Haklı ve geçerli mazeretleri nedeniyle jüriye katılamayacak olan üye/üyeler katılamama gerekçelerini tezi teslim aldıkları tarihten itibaren en geç bir hafta içinde yazılı olarak enstitü müdürlüğüne bildirirler.
(6) Tez savunması için tezin jüri üyelerine teslim tarihinden sonra en az 10 gün geçmesi gerekir. Tez savunmasının tarihi ve saati tez danışmanının koordinatörlüğünde belirlenir ve ilgili enstitüye en geç bir hafta önceden bildirilir. Enstitü tez savunmasıyla ilgili bilgileri ilan eder.
(7) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Jüri üyeleri, kendilerine bildirilen tarihte tez danışmanının koordinatörlüğünde toplanarak öğrenciyi tez savunmasına alır. Tez savunması, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleştirilir. Tez savunması, savunma ve bunu izleyen soru ve cevap bölümünden oluşur.
(8) Tez savunmasının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez savunmasını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.
(9) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu süre içerisinde tez savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın girmeyen veya bu savunma sonunda başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(10) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş ve kabul edilmiş öğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Mezuniyet için yayın şartı
MADDE 26 – (1) Doktora programlarındaki öğrencilerin mezun olabilmeleri için tez savunma başvuru tarihine kadar aşağıdaki şartlardan en az birini yerine getirmesi enstitü kurulu kararıyla aranabilir:
a) Kendisi veya tez danışmanı ile birlikte ulusal/uluslararası hakemli dergilerde İstanbul Gelişim Üniversitesi adresli en az bir makalesinin yayımlanmış veya yayıma kabul edilmiş olması,
b) Hakemli ulusal/uluslararası bilimsel toplantılarda sunulmuş ve bildiriler kitabında tam metinli veya özeti yayımlanmış en az bir bildirisi olması,
c) İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin ulusal/uluslararası projelerinde (proje/ürün/eser vb.) yer alması.
Diploma
MADDE 27 – (1) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Kredili derslerini ve tez savunmasını başarıyla tamamlayan ve genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 3,00 olan ve tez savunmasına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde tezinin ciltlenmiş en az 3 kopyasını yazım kurallarına uygun şekilde ilgili enstitüye teslim eden öğrenciye mezuniyet için Senato tarafından belirlenen diğer koşulları da sağlamak kaydıyla doktora diploması verilir. Talep halinde enstitü yönetim kurulu kararı ile tez teslim süresi uzatılabilir.
(2) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Mezuniyet koşullarını yerine getirmeyen öğrenci, koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir.
(3) Diploma üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.
(4) Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde doktora tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere enstitü tarafından YÖK Başkanlığına gönderilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sanatta Yeterlik Programı
Genel esaslar
MADDE 28 – (1) Sanatta yeterlik programları, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi, enstitü kurulunun teklifi, Senatonun kararı ve YÖK’ün izni ile açılır. Bu programlar, yurt içi ve yurt dışı birleştirilmiş ve ortak lisansüstü programlar şeklinde de düzenlenebilir.
(2) Sanatta yeterlik çalışması, özgün bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora eşdeğeri bir yükseköğretim programıdır.
(3) Enstitülerde YÖK’ün izin verdiği dillerde eğitim-öğretim yapılır.
(4) Sanatta yeterlik programı tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
(5) Lisansüstü dersler, ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için en fazla dört ders seçilebilir.
(6) Sanatta yeterlik öğrencileri, danışmanın önerisiyle lisans ve/veya yüksek lisans dersleri alabilir. Bu dersler sanatta yeterlik ders yüküne ve kredisine sayılmaz.
(7) Lisansüstü eğitim-öğretimin tamamının bir yabancı dilde yapıldığı programlarda ise dersler, seminer, yeterlik sınavları ve tez savunma sınavları yabancı dilde yapılır.
(8) Sanatta yeterlik tezi eğitim-öğretimin verildiği dilde ve tez yazım kurallarına uygun olarak yazılır.
Başvuru ve kabul
MADDE 29 – (1) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için;
a) Adayların bir lisans, 6/2/2013 tarihi öncesi kayıt olan veya bu tarihten önce mezun olunan tezsiz yüksek lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, tıp, diş hekimliği, veteriner, eczacılık fakülteleri ile hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla Senato kararı ile belirlenecek ALES puanına veya ALES’e eşdeğer kabul edilen ve YÖK tarafından ilan edilen eşdeğer puanlara sahip olmaları gerekir.
b) Lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 80 puana ya da YÖK tarafından ilan edilen eşdeğer sınavların birinden eşiti puanlara sahip olmaları gerekir.
c) Sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde ana dilleri dışında YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur. Bu puanlar enstitü kurulu önerisi ve Senato kararları ile yükseltilebilir.
ç) Türkçe sanatta yeterlik programlarında ana dili İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden biri olan öğrencilerden yabancı dil puanı aranmayabilir.
d) Sanatta yeterlik programlarına öğrenci kabulünde; %50’den aşağı olmamak şartıyla ALES, ALES aranmayan programlarda ise %50’den aşağı olmamak şartıyla yetenek sınavı puanı temel alınarak enstitü yönetim kurulunun belirlediği ölçütler çerçevesinde sıralama yapılır.
(2) Hazırlık sınıfları hariç, on yarıyıl süreli lisans eğitimi alanlar yüksek lisans derecesine sahip sayılır.
(3) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Yabancı dil ile eğitim yapılan sanatta yeterlik programlarına başvuracak adayların, öğrenim göreceği yabancı dil için YÖKDİL, YDS veya eşdeğeri sınavdan Senatoca belirlenen yabancı dil puanını almış olmaları gerekir.
Süre
MADDE 30 – (1) Sanatta yeterlik programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
(2) Sanatta yeterlik programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya Üniversitenin öngördüğü en az genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(3) Kredili derslerini ve uygulamalarını başarı ile bitiren, ancak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarını birinci fıkrada belirtilen azami on iki yarıyıl veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin ilişiği kesilir.
(4) Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına başvurmuş öğrencilerden gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla sanatta yeterlik programında başarılı olamayanlara talepleri halinde tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Danışman atanması
MADDE 31 – (1) Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı, her öğrenci için kendi üniversite kadrosunda bulunan bir danışmanı ve danışmanla öğrencinin birlikte belirleyeceği tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmaların konusunu ve başlığını enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez önerisi enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşir.
(2) Danışman, en az bir yüksek lisans tezini başarıyla yönetmiş öğretim üyeleri arasından seçilir. Söz konusu niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması ve zorunluluk halinde başka bir yükseköğretim kurumundan aynı niteliklere sahip öğretim üyesi danışman olarak seçilebilir. Ancak tez danışmanının, en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar atanması zorunludur.
(3) Sanatta yeterlik çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. Sanatta yeterlik programlarında tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar yönetilebilmesi için başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olmak gerekir. İkinci tez danışmanı üniversite kadrosu dışından doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden de olabilir.
(4) Danışmanın herhangi bir nedene bağlı talebi, anabilim/anasanat dalı başkanının onayı ve enstitü yönetim kurulu kararı ile danışman değişikliği yapılabilir. Danışman değişikliği öğrencinin azami öğrenim süresini değiştirmez.
(5) Danışmanın başka bir yükseköğretim kurumuna atanması ve yer değiştirmesi veya emekliye ayrılması durumunda başlamış olan danışmanlıkları, süreç tamamlanıncaya kadar anabilim/anasanat dalının önerisi ile enstitü yönetim kurulu kararıyla devam edebilir. Danışman değişikliği azami öğrenim süresini değiştirmez.
Sanatta yeterlik komitesi ve jürisi
MADDE 32 – (1) Yeterlik sınavları, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan beş kişilik sanatta yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür.
(2) Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar. Sınav jürisi en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere, danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili enstitü yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur.
Yeterlik sınavı
MADDE 33 – (1) Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile sanatta yeterlik çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir.
(2) Derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayan öğrenci bir sonraki yarıyıl sonunda yeterlik sınavına girmeye hak kazanır. Ancak yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
(3) Yeterlik sınavı; öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.
(4) Yeterlik sınavları her anabilim/anasanat dalı için Aralık-Haziran aylarında yılda iki kez yapılır. Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer.
(5) Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı ve sözlü sınav süresi 60 dakikadan az olamaz.
(6) Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci, yazılı sınavı izleyen üç gün içinde sözlü sınava alınır.
(7) Öğrencinin yeterlik sınavından başarılı olabilmesi için, sınavın yazılı aşamasından 100 üzerinden en az 75 (75/100) puan alması ve sözlü sınavından da salt çoğunlukla başarılı olması gerekir.
(8) Yeterlik sınavı sonucu, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca danışman vasıtasıyla yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.
(9) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin sanatta yeterlik programı ile ilişiği kesilir.
(10) Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Öğrenci, ilgili enstitü kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır.
(11) Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci tezli/tezsiz yüksek lisans programına geçebilir. Bu durumda alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılır. Öğrenci bu Yönetmelikte belirlenen tezli/tezsiz yüksek lisans programlarıyla ilgili şartları yerine getirmek zorundadır.
Sanatta yeterlik çalışması izleme komitesi
MADDE 34 – (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.
(2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede tez danışmanından başka enstitü anabilim/anasanat dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. İkinci tez danışmanının atanması durumunda ikinci tez danışmanı dilerse komite toplantılarına katılabilir.
(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.
Sanatta yeterlik çalışmasının sonuçlanması
MADDE 35 – (1) Tez izleme komitesinin tezi savunmasına karar verdiği öğrenci, elde ettiği sonuçları, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmasını açıklayan ve belgeleyen metni ilgili enstitü tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun biçimde yazarak, tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarını jüri önünde sözlü olarak savunur.
(2) Sanatta yeterlik çalışmasının savunmasından önce ve düzeltme verilen tez ve çalışmalarda ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini/çalışmasını tamamlayarak danışmanına sunar.
(3) Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir.
(4) Sanatta yeterlik çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman tezin yazım kurallarına uygunluğunu belirten yazılı görüşünü ve tezleri anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir.
(5) Sanatta yeterlik jürisi, danışman ve enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, en az ikisi Üniversite dışından öğretim üyesi olmak üzere danışman dâhil beş kişiden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı kişiden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.
(6) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en erken 15 gün en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez savunmasına alır. Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunumu ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Sınav süresi en az 60, en çok 120 dakikadır. Tez savunma toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.
(7) Sınavın tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak, öğrencinin tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışması hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi ve sanatta yeterlik çalışması kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Bu karar, enstitü anabilim/anasanatdalı başkanlığınca, danışman vasıtasıyla sınavı izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.
(8) Tezi ve sanatta yeterlik çalışması başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(9) Sanatta yeterlik çalışması hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışmasını aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu süre içerisinde tez savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın girmeyen veya bu savunma sonunda başarısız bulunarak sanatta yeterlik çalışması kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(10) Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına kabul edilmiş olanlardan tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışması başarılı olamayanlar için talepleri halinde bu Yönetmelikte belirlenen tezsiz yüksek lisans şartlarını yerine getirmek kaydıyla tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Mezuniyet için yayın şartı
MADDE 36 – (1) Sanatta yeterlik programlarındaki öğrencilerin mezun olabilmeleri için tez savunması başvuru tarihine kadar aşağıdaki şartlardan en az birini yerine getirmesi enstitü kurulu kararıyla aranabilir:
a) Kendisi veya tez danışmanı ile birlikte ulusal/uluslararası hakemli dergilerde İstanbul Gelişim Üniversitesi adresli en az bir makalesinin yayınlanmış veya yayına kabul edilmiş olması,
b) Hakemli ulusal/uluslararası bilimsel toplantılarda sunulmuş ve bildiriler kitabında tam metinli veya özeti yayımlanmış en az bir bildirisi olması,
c) İstanbul Gelişim Üniversitesinin ulusal/uluslararası projelerinde (proje/ürün/eser vb.) yer alması.
Sanatta yeterlik diploması
MADDE 37 – (1) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Kredili derslerini ve sanatta yeterlik çalışmasını başarıyla tamamlayan ve genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 3,00 olan ve sanatta yeterlik/tez savunmasına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde sanatta yeterlik çalışmasının/tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını istenen kurallara uygun şekilde ilgili enstitüye teslim eden öğrenciye mezuniyet için Senato tarafından belirlenen diğer koşulları da sağlamak kaydıyla sanat dalının özelliğine göre alanı belirleyen bir diploma verilir.
(2) Enstitü yönetim kurulu başvuru üzerine teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir.
(3) Diploma üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.
(4) İlgili enstitü tarafından tezin tesliminden itibaren üç ay içinde sanatta yeterlik tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere YÖK Başkanlığına gönderilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Lisansüstü Eğitim-Öğretime İlişkin Genel Esaslar
Programların açılması
MADDE 38 ‒ (1) Enstitü, YÖK tarafından belirlenen dallarda ve düzeylerde lisansüstü programları yürütür. Yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarıyla birleştirilmiş ve ortak lisansüstü programlar da düzenlenebilir.
(2) Örgün veya uzaktan öğretim programları, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi, enstitü kurulunun teklifi, Senatonun kararı ve YÖK’ün izni ile açılır.
Eğitim ve öğretim planları
MADDE 39 – (1) Eğitim ve öğretim planları, ilgili enstitü kurulunun teklifi ve Senato onayı ile kabul edilir.
(2) Her bir yarıyılda en az 30 AKTS kredilik ders açılır. Öğrenci isterse, bir yarıyılda en fazla 45 AKTS kredilik ders alabilir.
(3) Birinci öğretim programlarında seçmeli derslerin kredi toplamı, program düzeylerine göre istenen en az kredi miktarının %25’inden az olamaz.
(4) Enstitüler arası veya enstitü düzeyinde ortak zorunlu dersler konulabilir. Enstitüler arası ortak zorunlu dersler ilgili enstitülerin kurulları vasıtasıyla kabul edilir.
(5) Bilimsel araştırma teknikleri ve yayın etiği konulu bir dersin yüksek lisans programında verilmesi zorunludur. Doktora/sanatta yeterlik programına kayıtlı bir öğrenci, eğer bu dersi daha önce almadıysa, bu dersi almakla yükümlüdür.
Eğitim-öğretim dili
MADDE 40 – (1) Enstitülerde öğretim dili Türkçedir.
(2) Enstitü kurulunun teklifi, Senatonun kararı ve YÖK’ün izni ile yabancı dilde programlar açılabilir. Lisansüstü eğitim-öğretimin tamamının bir yabancı dilde yapıldığı programlarda ise dersler, yeterlik, tez savunma sınavları ve raporları ile tezler program dilinde yapılır.
Kontenjan tespiti ve ilanı
MADDE 41 ‒ (1) Enstitülerdeki yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarına öğrenci alınıp alınmaması ve alınacak öğrenci sayısı ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerileri dikkate alınarak enstitü kurulunca belirlenir.
(2) Enstitülerin öğrenci kabul edeceği yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarının adları, kontenjanları ve gerekli görülen diğer bilgiler Rektörlüğe bildirilir. Senato tarafından kararlaştırılan akademik takvimde yer alan son başvuru tarihi ve sınav tarihleri ile birlikte toplu olarak ilan edilir.
Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü
MADDE 42 – (1) Yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programlarına kabul edilen öğrencilerden lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yüksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik programından farklı alanlarda almış olanlar ile lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans veya doktora programı adayları için eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
(2) Bu programa alınacak öğrenciler, anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından adayların mezun olduğu lisans ve/veya lisansüstü programların yapısı değerlendirilerek belirlenir.
(3) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili derslere devam, sınavlar, ders başarı notları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer esaslar için öğrencinin ders aldığı lisans/yüksek lisans programının ilgili mevzuat hükümleri geçerlidir. Bilimsel hazırlık programları lisans/yüksek lisans programlarından bağımsız olarak da yürütülebilir.
(4) Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık dersleri yanında lisansüstü dersler de alabilir.
(5) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Yaz öğretimi bu süreye dâhil edilmez. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dâhil edilmez.
(6) Bilimsel hazırlık programında alınan dersler yüksek lisans ve doktora genel not ortalamalarına dâhil edilmez ancak not döküm belgesinde gösterilir.
Özel öğrenci kabulü
MADDE 43 – (1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenci ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere kabul edilebilir. Özel öğrencilik ilgili programda doğrudan derece elde etmeye yönelik bir eğitim olmayıp süresi iki yarıyılı geçemez.
(2) Özel öğrenci olma talebinde bulunan bir yükseköğretim kurumu öğrencisinde;
a) Doktora/sanatta yeterlik programlarına yapılan başvurular için, yüksek lisans eğitimini tamamlamış ya da yüksek lisans tez aşamasında olması,
b) Lisans eğitimine devam eden adayların özel öğrenci olabilmesi için eğitim-öğretim süresinin son yarıyılında olması ve alttan dersi bulunmaması,
şartları aranır.
(3) Özel öğrenci olarak kabul edilenlerin eğitim-öğretim, sınav ve disiplin ile ilgili hususları ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.
(4) Özel öğrenci statüsünde ders alanlar, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Ancak kendilerine kayıtlı oldukları dersleri ve bu derslerden aldıkları notları gösteren bir belge verilir.
(5) Özel öğrenci statüsünde ders alıp daha sonra lisansüstü programlara kayıt hakkı kazananlara, ilgili programda okutulan derslerin en fazla %50’sine ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile muafiyet verilebilir.
Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü
MADDE 44 – (1) Üniversitedeki veya başka bir yükseköğretim kurumundaki lisansüstü programda bilimsel hazırlık dışında ders alma aşamasında en az bir yarıyılı tamamlamış öğrenci yatay geçiş yoluyla Üniversitenin lisansüstü programlarına kabul edilebilir.
(2) Yüksek lisans eğitim-öğretim programlarına ders aşamasında veya tez savunmasına girmemiş öğrencilerden not döküm belgesi ve onaylı ders içeriği istenir. Bu öğrencilerin hangi derslerinin muaf edileceği ve hangi dersleri alacakları anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile kesinleşir.
(3) Bulunduğu doktora/sanatta yeterlik programında en az bir yarıyılı tamamlamış ve yeterlik sınavına girmemiş öğrenci Üniversite programlarına yatay geçiş yapabilir.
(4) Doktora/sanatta yeterlik programlarına ders aşamasında yatay geçiş için başvuran öğrencilerden not döküm belgesi ve onaylı ders içeriği istenir. Bu öğrencilerin hangi derslerinin muaf edileceği ve hangi dersleri alacakları anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile kesinleşir.
(5) Öğrencinin diğer lisansüstü programda geçirdiği eğitim süresi Üniversitedeki lisansüstü programlarda eğitimi için verilecek süreye dâhil edilir.
Değişim programına katılan öğrenci
MADDE 45 – (1) Üniversite ile yurt dışındaki veya yurt içindeki bir üniversite arasında yapılan anlaşma uyarınca, öğrenci değişimi programı çerçevesinde, yurt dışındaki veya yurt içindeki üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir.
(2) Değişim programından yararlanmak isteyen öğrenciler ilgili lisansüstü programında bir yarıyılını tamamlamış olmak zorundadır. Değişim programında geçen süre, öğrencinin kayıtlı olduğu lisansüstü programın eğitim-öğretim süresinden sayılır.
(3) Değişim programları kapsamında kabul edilen öğrencilere, Üniversitede okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine not döküm belgesi verilir.
Engelli öğrenciler
MADDE 46 – (1) Engelli öğrencilerin eğitim ve öğretimlerini sürdürebilmeleri için gerekli düzenlemeler ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir.
Lisansüstü programlara kayıt
MADDE 47 – (1) Lisansüstü eğitim-öğretime kabul edilecek öğrencilerin kabul işlemleri, akademik takvimde belirlenen süreler içinde Enstitü tarafından yürütülür.
(2) Enstitüye kayıt hakkı kazanan öğrenci, kesin kaydını kendisi veya noter vekâleti yoluyla yaptırabilir.
(3) Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Gerçeğe aykırı beyana ve/veya sahte veya tahrif edilmiş belgeye dayalı olarak kesin kayıt yaptıranlar ile herhangi bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası ile çıkarılmış olanların kayıtları, programa kayıt tarihi itibarıyla iptal edilir. Mezun olanların diploma dâhil tüm belgeleri iptal edilir. Öğrenim ücretleri geri ödenmez.
(4) Öğrenim ücretini süresi içerisinde yatırmayan öğrenciler o dönem ders kaydı yaptıramazlar. Bu arada geçen süre öğrenim süresinden sayılır.
(5) Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.
Yabancı uyruklu adayların kabulü
MADDE 48 – (1) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Yabancı uyruklu adaylarla lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların lisansüstü programlara kabulüne ilişkin usul ve esaslar Üniversite Senatosunda kabul edilen yönerge ile belirlenir.
Ders kayıtları, ders ekleme-bırakma ve danışman atamaları
MADDE 49 ‒ (1) Öğrenciler; her yarıyıl başında ve akademik takvimde ilan edilen süreler içinde, derslerini seçerek yarıyıl kayıtlarını yenilemek zorundadır.
(2) Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen ders ekleme-bırakma süresi içinde kayıt yaptırdıkları seçmeli derslerde değişiklik yapabilir.
(3) Ders ekleme-bırakma süresinin bitiminden sonra ders kaydı yapılamaz. Devamsızlık süresini aşmayan ve mazeretleri nedeniyle bu tarihler içinde ders kaydı yaptıramayan öğrencilere, mazeretlerinin ilgili yönetim kurulunca kabulü halinde ders kayıt hakkı tanınır.
(4) Tez veya dönem projesi aşamasındaki öğrenciler her yarıyıl tez veya dönem projesi derslerine kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrencinin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, kayıt yaptırmadığı her yarıyıl azami öğrenim süresinden sayılır.
(5) Yüksek lisans ve doktora programlarında öğretim üyesi başına düşen tez danışmanlığı üst sınırı 12'dir. Ancak, bu sınırın düşürülmesine veya 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi kapsamında görevlendirilenleri, yabancı uyruklu öğrencileri, lisansüstü programdan ilişiğini kestirmediği için programa kayıtlı gözüken ancak ilgili dönemde kayıt yenilemeyen öğrenciler ile aftan yararlanarak geri dönenleri gerekçe göstererek bu sınırın %50 artırılmasına enstitü kurulu karar verir. Bir öğrenci/tez için birden fazla danışman atanması durumunda, iki adet ortak danışmanlığı olan öğretim üyesi, bir adet danışmanlığa sahip sayılır.
Staj
MADDE 50 – (1) Lisansüstü programlarında staj yapılıp yapılmayacağı enstitü kurulu kararı ile belirlenir.
(2) Stajın, yasayla belirtilen azami eğitim-öğretim süresi içinde bitirilmesi zorunludur. Stajlarını tamamlamayan öğrenciler ders ve uygulama yükümlülüklerini yerine getirseler bile stajlarını tamamlayıncaya kadar mezun olamazlar.
Eğitim-öğretim ücretleri
MADDE 51 – (1) Lisansüstü eğitim ve öğretim ücretlidir. Öğrenim ücretleri, Mütevelli Heyeti tarafından her eğitim-öğretim yılı başında belirlenir. Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ücretler, bilimsel hazırlık programları hariç, tezsiz yüksek lisans programları için üç, tezli yüksek lisans programları için dört, doktora/sanatta yeterlik programları için sekiz, bütünleşik doktora programları için on yarıyılı kapsamaktadır.
(2) Öğrenim ücretleri akademik takvimde belirtilen süre içinde ödenir. Mazeretleri ilgili enstitü yönetim kurulunca kabul edilenler hariç, öğrenim ücretini ilan edilen tarihlerde ödemeyen öğrenciler o dönem için kayıt yaptıramaz/yeniletemez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
(3) Özel öğrenci olarak kabul edilenler ile bilimsel hazırlık alan öğrenciler, her yıl Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen öğrenim ücretini öderler.
(4) Normal öğrenim süresi içerisinde lisansüstü öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ek ücret alınır.
(5) Öğrencinin not yükseltmek için ders tekrarı yapması durumunda Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ek ücret alınır.
(6) Öğrenci değişim programları çerçevesinde, yurt dışındaki veya yurt içindeki üniversitelere gönderilen veya aynı değişim programı kapsamında Üniversiteye kabul edilen öğrencilerle ilgili ücretler ikili anlaşmalara uygun olarak belirlenir.
(7) Eğitim ve öğretimi yarıyılı başladıktan sonra Üniversiteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerin o yarıyılla ilgili öğrenim ücreti iade edilmez.
ALTINCI BÖLÜM
Dersler ve Başarı Değerlendirmesi
Derslerin açılması
MADDE 52 – (1) Her yarıyılda açılacak dersler ve derslerin hangi öğretim üyeleri tarafından yürütüleceği enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ile enstitü yönetim kurulunca karara bağlanır ve ilan edilir.
(2) Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının gerekçeli önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile Üniversite kadrosu dışından doktora/sanatta yeterlik unvanına sahip öğretim görevlilerine, alanında en az beş yıllık deneyime sahip kişilere ve Devlet Sanatçısı olan veya alanında kendisini kanıtlamış olan sanatçı öğretim elemanlarına da yüksek lisans dersi verilebilir.
Ders ve uygulamalara devam
MADDE 53 – (1) Öğrenciler derslere, sınavlara, uygulamalara, laboratuvar ve bunların gerektirdiği diğer akademik faaliyetlere katılmak zorundadır.
(2) Lisansüstü programlarda öğrencilerin derse devam oranı, dersin teorik saatlerinde % 70, uygulamalı saatlerinde ise % 80’dir. Bir derste bu oranlardan herhangi birisini sağlayamayan öğrenci o dersten devamsızlık nedeni ile başarısız sayılır.
(3) Uzaktan eğitim programları ve örgün öğretim içinde verilen uzaktan eğitim dersleri için ilgili Üniversite mevzuat hükümleri uygulanır.
(4) Devamsızlıktan kalan öğrenciler öğrenci bilgi sisteminde ilan edilir. Bu öğrenciler sınavlara giremez.
(5) Sağlık raporu veya disiplin suçu nedeniyle uzaklaştırma cezası alan dâhil, hangi gerekçeyle olursa olsun, bir dersin devam yükümlülüğünü yerine getirmeyen bir öğrenci o dersten başarısız sayılır.
(6) Üniversite ve/veya Türkiye’yi temsilen toplantı, spor, sanat ve benzeri faaliyetlere katılmak üzere Rektörlük onayı ile izin verilen öğrencilerin bu faaliyet süresi içindeki devamsızlıkları dikkate alınmaz.
Derslerin kredi değeri, AKTS kredisi, sınavlar ve değerlendirme
MADDE 54 ‒ (1) Lisansüstü derslerinin kredi/saat değerleri ve AKTS kredileri ilgili enstitü anabilim/anasanatdalı başkanlığının önerisi üzerine enstitü kurulunca kararlaştırılır. Ders ve diğer faaliyetlerin AKTS olarak kredilendirilmesinde, bir AKTS kredisi, yaklaşık 25,5 saatlik öğrenci çalışmasının karşılığı olarak hesaplanır.
(2) Bir yarıyılda en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. İlgili öğretim üyesinin takdirine göre bunlardan biri veya her ikisi; sınav, ödev, proje, laboratuvar raporu veya benzeri uygulama çalışması biçiminde yapılabilir.
(3) Bir dersin başarı notu, ara sınav notu veya ara sınavlar not ortalaması ile yarıyıl sonu sınavı notunun birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir. Yarıyıl sonu sınavlarının ders başarı notuna etki oranı %60 olarak alınır.
(4) Uzaktan eğitimle yürütülen lisansüstü programlarda ise başarı notu, ara sınav not ortalamasının %20’si ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının %80’inin toplamı alınarak hesaplanır.
(5) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Öğrencilere, aldıkları her ders için, aşağıdaki tablolarda belirlenen harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından yarıyıl/yıl sonu ders başarı notu olarak verilir.
     
YÜKSEK LİSANS BAŞARI HARF NOTU KATSAYILARI
Ders Başarı Notu AA BA BB CB CC FF
Katsayı Karşılığı 4,00 3,50 3,00 2,50 2,00 0,00
Eşdeğer Puan 90-100 85-89 75-84 65-74 60-64 0-59
 
DOKTORA BAŞARI HARF NOTU KATSAYILARI
Ders Başarı Notu AA BA BB CB FF
Katsayı Karşılığı 4,00 3,50 3,00 2,50 0,00
Eşdeğer Puan 90-100 85-89 75-84 65-74 0-64
 
(6) Bir dersten başarılı olmak için öğrencilerin yüksek lisans programında yarıyıl sonu (final ve bütünleme) sınavından en az 50/100, doktora/sanatta yeterlik programında ise en az 65/100 puan almaları gerekmektedir. Lisans programlarından ders seçilmesi ya da bilimsel hazırlık programı içerisinde lisans programlarından ders alınması durumunda yarıyıl sonu (final ve bütünleme) sınavından en az 40/100 puan almaları gerekmektedir.
(7) (Değişik cümle: RG-20/09/2018-30541) Yüksek lisans programında bir dersten başarılı olmak için en düşük başarı notu CC, doktora/sanatta yeterlik programları için CB’dir.
(8) Ortalamalara katılmayan harf notları aşağıda açıklanmıştır;
a) B (Başarılı): Öğretim programlarında bulunan kredisiz derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.
b) BZ (Başarısız): Öğretim programlarında bulunan kredisiz derslerden başarısız olan öğrencilere verilir.
c) B ve BZ harf notları; yeterlik, tez izleme komitesi raporu ve staj için de kullanılır.
ç) D (Devamsız): Derse devam veya ders uygulamalarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getiremediği için başarısız olan öğrencilere verilir. D notu, not ortalaması hesabında FF notu işlemi görür.
d) KL (Kabul): Tez önerisi ve tezi kabul edilen öğrenci için kullanılır.
e) R (Ret): Tez önerisi ve tezi reddedilen öğrenci için kullanılır.
f) DZ (Düzeltme): Tez önerisi ve tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci için kullanılır.
(9) Ara ve dönem sonu sınavları öğrenci bilgi sisteminde ilan edilen yer ve zamanda yapılır.
(10) Mazeretleri nedeniyle ara sınavlara giremeyen öğrencilere, 7 (yedi) gün içerisinde başvurdukları takdirde, enstitü yönetim kurulu kararıyla giremedikleri sınavların yerine mazeret sınavı hakkı verilebilir.
(11) Dönem sonu sınavları için mazeret sınav hakkı verilmez. Final sınavlarında başarısız olan ve final sınavına girme hakkı elde ettiği halde final sınavına girmeyen öğrencilere bütünleme sınavına girme hakkı verilir.
(12) Geçerli mazereti nedeniyle yeterlik sınavı ve tez savunması gibi jüri önünde yapılan sınavlara giremeyen öğrenciler için, 7 (yedi) gün içinde mazeretlerini ilgili enstitüye bildirmeleri ve mazeretlerinin ilgili enstitü yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde yeni bir sınav tarihi belirlenir.
Ders tekrarı
MADDE 55 ‒ (1) Öğrenciler, başarısız oldukları zorunlu dersleri tekrar alırlar. Ancak, öğrencinin başarısız olduğu için tekrar etmesi gereken zorunlu bir dersin açılmaması veya öğretim planından kaldırılması durumunda danışman onayıyla öğrenci bu derse eşdeğer kabul edilen başka bir ders/dersler alabilir.
(2) Seçmeli derslerden başarılı olamayan öğrenciler ise danışman onayıyla aynı dersleri tekrar alabilecekleri gibi bunların yerine bu derslere eşdeğer kabul edilen başka seçmeli ders/dersler alabilirler.
(3) Danışman onayıyla genel not ortalamasını yükseltmek için ders tekrarı yapılabilir. Bu durumda öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.
(4) Bir dersten devam koşulunu yerine getiren bir öğrenciden ders tekrarı yapması durumunda derse devam koşulu aranmaz. Bu durumda öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.
Sınav sonuçlarına itiraz
MADDE 56 ‒ (1) Öğrenci bir dersin yarıyıl içi veya yarıyıl sonu sınav sonucuna, notların ilan edilmesinden itibaren 7 (yedi) gün içerisinde dilekçe ile itirazda bulunabilir. Süresi içinde yapılmayan itirazlar dikkate alınmaz. İtiraz, ilgili öğretim elemanı tarafından incelenir ve enstitü yönetim kurulu tarafından sonuçlandırılır.
Farklı alan ve kurumlardan ders alma
MADDE 57 – (1) Birinci öğretim öğrencisinin, birinci öğretim programlarından; ikinci öğretim öğrencisinin, ikinci öğretim programlarından; uzaktan eğitim öğrencisinin ise uzaktan eğitim programlarından ders alması esastır.
(2) Öğrenciler, öğretim planına göre almaları gereken toplam minimum kredi miktarının üçte biri kadar dersi danışmanın onayı ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla, Üniversite içi ve dışı diğer lisansüstü programlarından alabilir.
(3) Öğrencinin, Üniversitenin diğer lisansüstü programlarından veya diğer yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarından ders alabilmesi için dersin ilgili yarıyılda açılmaması veya ilgili lisansüstü ders kataloğunda bulunmaması gerekir.
(4) Dersler için anabilim/anasanat dalı başkanlığının intibak formu Üniversitenin ders eşdeğerlilik ve intibak esaslarına göre hazırlanır. İntibak formu enstitü yönetim kurulu onayına sunulur.
Kayıt dondurma
MADDE 58 – (1) Lisansüstü öğrencilere ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi, enstitü yönetim kurulu onayı ile yüksek lisans programlarında en çok iki yarıyıl, doktora programlarında en çok dört yarıyıl kayıt dondurma izni verilebilir.
(2) Öğrencilerin kayıtları, aşağıda belirtilen nedenlerden en az birinin varlığı halinde ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla dondurulabilir:
a) Öğrencinin sağlık kurulu raporları ile belgelenmiş mazeretinin olması,
b) Mahallin en büyük mülki idare amirince belgelenmiş olması şartı ile tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,
c) Öğrencinin yabancı dil öğrenmek amacıyla yurt dışına gideceğini belgelemesi ve sürenin sonunda eğitim aldığını gösterir belgeleri (giriş-çıkış pasaport belgesi, sertifika vb.) ibrazı,
ç) Öğrencinin tutukluluk ve mahkûmiyet hali,
d) İlgili mevzuat hükümlerine göre öğrencinin, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almasını gerektirmeyen mahkûmiyet hali,
e) Öğrencinin hangi nedenle olursa olsun tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,
f) Öğrencinin mesleği veya lisansüstü çalışmaları ile ilgili olarak, öğrenim amacıyla süreli olarak yurt dışına gitmesi veya aynı amaçla süreli olarak bir yurt içi kuruluşta görevlendirilmesi,
g) Öğrencinin birinci derece bir yakınının hastalığı halinde bakacak başka bir kimsenin bulunmamasını belgelendirmesi,
ğ) Ders yükünü başarı ile tamamlayan bir öğrencinin tez çalışmalarının, cihaz veya malzeme teminindeki güçlükler gibi kendi iradesi dışındaki nedenlerle aksaması.
(3) Birinci fıkrada belirtilen nedenlerle kayıt dondurulması halinde öğrencinin, olayın meydana gelmesinden itibaren en geç yirmi gün içinde ilgili Enstitü Müdürlüğüne başvurması ve olayı gerekli belgelerle kanıtlaması gerekir.
(4) Kayıt donduran öğrenci derslere devam edemez ve sınavlarına giremez. Kayıt dondurma halinde izinli sayılan süreler öğrenim süresinden sayılmaz.
(5) Mütevelli Heyeti tarafından ilgili yarıyıl için belirlenen oranda öğrenim ücreti ödenmek zorundadır.
(6) Kayıt dondurma mazereti sona eren öğrenci, yarıyıl öğrenim ücreti yükümlülüğünü yerine getirmek koşuluyla kaydının açılmasını talep edebilir. Öğrencinin bu talebi ilgili enstitü yönetim kurulunca karara bağlanır.
Kayıt silme ve ilişik kesme
MADDE 59 – (1) Aşağıda belirtilen hallerde ilgili yönetim kurulu kararı ile lisansüstü programlara kayıtlı öğrencilerin kaydı silinir:
a) Bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi,
b) Herhangi bir nedenle başka bir yükseköğretim kurumuna geçiş yapılmış olması,
c) Kesin kayıt işleminin usulüne uygun yapılmadığının tespit edilmesi,
ç) 2547 sayılı Kanunda belirtilen diğer hallerin ortaya çıkması.
(2) Enstitü ile ilişiği kesilen öğrencilere, talepleri üzerine, kayıt sırasında verdikleri belgelerin fotokopisi alındıktan sonra asılları geri verilir.
(3) Enstitü ile ilişiği kesilen öğrenci hakkında ilişik kesme gerekçesinin oluştuğu tarihe kadar tüm eğitim faaliyetlerinin özetini ve varsa aldığı disiplin cezalarını gösteren bir ilişik kesme belgesi düzenlenir. Talep edilmesi halinde ilişik kesme belgesinin bir kopyası ve enstitüde izledikleri dersleri ve aldıkları notları gösteren bir belge öğrenciye verilir.
(4) Lisansüstü programlara kesin kayıt yaptırdığı tarihten itibaren ders seçme dönemi sonuna kadar kaydını sildiren öğrencilere kayıt ücreti iade edilir. Bu sürenin dışında kayıt sildiren öğrencilere içinde bulunulan yarıyıla ve eğitim-öğretim aldığı yarıyıllara ait ücret iade edilmez.
(5) Posta yoluyla kayıt sildirme işlemi yapılamaz. Kayıt sildirmek için öğrencinin kendisinin yazılı müracaatı veya noter vekâleti gerekir.
(6) Mezun olma yükümlülüğünü yerine getirmediği için kayıtları silinen öğrencilerin ücretleri iade edilmez.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Disiplin
MADDE 60 – (1) Öğrenci disiplin işlemleri 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.
Tebligat
MADDE 61 – (1) Öğrencilere resmî olarak yapılması gereken her türlü tebligat, imza karşılığı şahsen kendisine veya öğrencilerin kayıt esnasında beyan ettikleri en son adresine veya öğrencinin elektronik posta adresine yapılır.
(2) Üniversiteye kayıt yaptırırken ilgili enstitü müdürlüğüne beyan ettikleri adresi değiştirdikleri halde, bunu ilgili enstitüye kaydettirmemiş bulunan, yanlış veya eksik adres vermiş olan öğrencilere enstitüdeki mevcut adreslerine tebligatın yapılmış olması halinde, kendilerine tebligat yapılmış sayılır.
Yönetmelikte yer almayan durumlar
MADDE 62 – (1) Bu Yönetmelikte yer almayan durumlarda; 2547 sayılı Kanun, 20/4/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 63 – (1) 21/7/2015 tarihli ve 29421 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıtlı olan öğrenciler hakkında 47 nci maddenin beşinci fıkrası uygulanmaz.
(2) 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir.
Yürürlük
MADDE 64 – (1) Bu Yönetmelik 2016-2017 eğitim öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 65 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü yürütür.